Reissouvenir - Reisverslag uit Utrecht, Nederland van Retourtje inzicht - WaarBenJij.nu Reissouvenir - Reisverslag uit Utrecht, Nederland van Retourtje inzicht - WaarBenJij.nu

Reissouvenir

Door: Retourtje inzicht

Blijf op de hoogte en volg Retourtje inzicht

25 Juni 2009 | Nederland, Utrecht

De indiaan zei het al: ‘Je weet nooit wat er nu weer gaat gebeuren.’ Nu ik er beter op let, krijgen de meest eenvoudige dingen betekenis. Zo vind ik in de stationshal in Utrecht een foto van een man die naast een levensgroot portret van Gandhi staat. Wie is die man? Hoe denkt hij over Gandhi? Waar komt die foto vandaan? Heeft iemand hem gebruikt als boekenlegger en uit zijn boek laten vallen? Is hij bewust neergelegd zodat ik hem kon vinden? Heerlijk al die vragen die ik niet echt hoef te beantwoorden maar waar ik wel over mag dromen! Op de achterkant staat een soort gedicht. Het is geschreven in mooie sierlijke blokletters.

Mohandas Karamchand Mahatma Ghandi,
een symbool van alles waar het onze wereldleiders van vandaag aan ontbreekt,
een man met een onvoorwaardelijke liefde voor menselijkheid,
voor vrede en gerechtigheid voor alle volken,
met een onvoorwaardelijke liefde voor de zwakke en de arme.

In Ghandhi's eenvoud zetelde luister,
in zijn nederigheid huisden moed en grandeur,
in zijn kwetsbaarheid kracht.

Kwame Owusu-Bempah

Ik denk dat ik de foto met het gedicht weer terug ga leggen in de hal of op een tafeltje in de stationsrestauratie. Een cadeautje voor de volgende passant! Maar voorlopig bewaar ik hem nog even als reissouvenir.