Het dubbelleven van George
Door: Retourtje inzicht
Blijf op de hoogte en volg Retourtje inzicht
07 Juli 2009 | Nederland, Gorinchem
Het is leuk om elkaar weer te zien. Ik vertel hem wat over mijn reizen en mijn interesse in een nieuwe opleiding. Dan begint hij opeens uit zichzelf te vertellen over zijn reizen naar en belevenissen in Ghana. Hij is gekroond tot koning. Koning Barima Kwasi Anyane V made chief of Anum-Asamankese. ‘Eerst wilde ik het niet maar ik voelde dat ik iets voor mijn mensen kon en moest doen.’
Het klinkt me nog steeds wat ongelofelijk in de oren. Ik vraag hem waarom hij hier als pakketjesbezorger werkt terwijl hij in Ghana op een troon kan zitten. ‘Vanuit hier kan ik allerlei zaken voor ze regelen. Ik leef deels hier en deels daar.’ Hij laat me een foto zien van zijn installatie als koning.
Ik kijk hem lachend aan in zijn donkere, stijlvolle, te Hollandse kostuum, met zwarte pet en zeg: ‘You live two lives.’ Hij antwoord: ‘Yes I need to live two lives, so I can help my people.’ ‘Maar heb je aan twee levens genoeg?’ vraag ik hem.
‘Er moet veel veranderen. Het zal niet gemakkelijk zijn, maar ik hoop met de hulp van allen deze taak te kunnen volbrengen. Daarom heb ik alle oorspronkelijke bewoners opgeroepen om de stad niet in de steek te laten! Ieders bijdrage om deze gemeenschap vooruitgang te brengen is nodig. Ik roep alle zonen en dochters van Ghana op om nooit te vergeten een kleine bijdrage te leveren aan de ontwikkeling van de gemeenschap. De structurele ontwikkeling van het hele gebied moet bevorderd worden. Ik moet het goede van het Westen naar mijn land brengen en het slechte bestrijden. De jeugd wordt verleid door ongepaste, westerse leefstijlen. Compleet met tienerzwangerschappen en andere averechtse effecten op de ontwikkeling van de mensen. Daarom wil ik een festival in Ghana gaan organiseren met veel cultuur, dans en muziekactiviteiten. Het moet een feest worden voor de lokale bewoners, een reünie voor de Ghanezen die in het buitenland wonen en tegelijkertijd een toeristische attractie. Met de opbrengst kunnen we een structurele bijdrage leveren aan de ontwikkeling van de community… We celebrate in grand style!’
George met zijn dubbelleven, een koning in Ghana en een pakketjesbezorger in Nederland. Het zet me wel aan het denken. Soms moet je blijkbaar een andere rol aannemen om iets voor elkaar te krijgen!