Bloembollen
Door: Retourtje inzicht
Blijf op de hoogte en volg Retourtje inzicht
14 Augustus 2009 | Nederland, Amsterdam
We raken aan de praat over de oorlog. De oude mevrouw begint te vertellen. ‘Ja, je maakt rare dingen mee in je leven. Sommige dingen vergeet je en andere blijven je altijd bij. Het was in de oorlog en elke morgen ging ik naar school met de tram. Ik stapte altijd gelijk op met vier iets oudere jongens die ook bij mij in de buurt woonden. Op een dag ontbrak één van hen: Hans. Hij was die nacht door de Duitsers uit huis gehaald. “Verraden door jouw buurman, een NSB’er,” fluisterde een van de jongens, “en wie is de volgende? We moeten hem stoppen.” Op een avond, een paar dagen later, staan de drie jongens bij ons op de stoep. Ze hebben de NSB’er zien vertrekken en vragen aan mijn vader of ze via ons balkon in zijn huis naar bewijzen voor het verraad mogen zoeken. Ik sta op de uitkijk. Ze laten een ladder neer op het balkon van de onderbuurman. Na een halfuurtje zie ik de buurvrouw uit de tram stappen. Ik hol naar het balkon en waarschuw de jongens.
Een paar dagen later sta ik voor het raam. Ik zie dat mijn buurman wordt thuisgebracht door een Duitse legerauto. Het is vrijdagavond, de vaste kaartavond met zijn Duitse vriendjes. Als de auto vertrokken is, loopt hij naar zijn voordeur toe. Hij staat even stil om naar zijn sleutels te zoeken. Op dat moment zie ik een zwarte schim in het portiek aan de overkant opduiken. Er klinkt een schot. De donkere gestalte rent weg. Urenlang heeft de man liggen kreunen. Niemand kwam hem helpen. Hij was immers een NSB’er en had een jongen verraden. Oorlog maakt je hard, erg hard.
Maar hoe kom ik nou ook alweer op dit verhaal?’ ‘De bloembollen oma!’ ‘Ja, de bloembollen, die heb ik ook nog gegeten. Ik vertel nog vaak aan mijn kleinkinderen hoe ontzettend smerig dat was. Maar je moest. En nu sta ik ze te planten voor de sier.’